fbpx

Top 13 superhrana koje mogu imati dejstvo leka

Superhrana

Danas superhrana postaje sve popularnija. Upravo iz tog razloga, postaje sve teže ustanoviti šta se zaista ubraja pod superhranom. U ovom članku možete saznati:

✅ šta je superhrana,
✅ kada superhrana ima dejstvo leka,
✅ koja superhrana najviše doprinosi Vašem zdravlju,
✅ da li superhrana mora biti skupa i
✅ gde se može povoljno kupiti kvalitetna superhrana u Srbiji.

 

Šta je superhrana?

Iako ne postoje jasni kriterijumi šta tačno definiše superhranu, ipak je opšteprihvaćeno da u nju spadaju sve one namirnice koje obiluju vrednim sastojcima poput esencijalnih masnih kiselina, minerala, vitamina i esencijalnih aminokiselina.

Takođe, ona sadrži i izuzetno visok nivo fitonutrijenata, koji imaju ogroman pozitivan uticaj na naše zdravlje. Fitonutrijenti su zapravo antioksidansi koji štite organizam od slobodnih radikala, koji imaju ključnu ulogu u nastanku bolesti srca, raka, osteoporoze i Alchajmerove bolesti. Zbog toga se superhrana najčešće koristi za prevenciju najrazličitijih bolesti.

Pored svih nabrojanih prednosti, potrebno je napomenuti da organska superhrana ne sadrži nikakve toksine, hormone, aditive, pesticide, hemikalije, boje za hranu itd. Na taj način ona predstavlja nešto između hrane i lekova, jer može da pomogne kod različitih vrsta tegoba i bolesti, ali za razliku od sintetičkih lekova nema nikakvih nuspojava.

 

Kada superhrana ima dejstvo leka?

U kombinaciji sa redovnim vežbanjem i uravnoteženom ishranom, organska superhrana Vam zaista može pomoći da poboljšate svoje zdravlje i kvalitet Vašeg života, jer predstavlja odličnu hranu protiv starenja. Započnite svoj dan kombinovanjem ove hrane sa ostalim zdravim namirnicama, poput voća, povrća, žitarica i orašastih plodova, i osećaćete se bolje nego ikada.

Možda niste znali, ali hrana koju svakodnevno jedete umnogome određuje Vaše raspoloženje, pa čak i osećanja koja tokom dana doživite. Ako budete jeli raznovrsnu organsku i presnu hranu, primetićete da se osećate energičnije, pa čak i optimističnije.

Sa druge strane, možete jesti industrijsku i brzu hranu, koja obiluje tzv. praznim kalorijama, od koje se možete osećati jedino isrcpljeno i loše. Za više informacija pročitajte ovaj članak “10 životnih pravila: Kako sačuvati zdravlje”.

Nakon svega što smo naveli, potrebno je napomenuti da superhrana ne predstavlja nikakvu “čarobnu pilulu”, koja Vam može zameniti ostalu zdravu hranu, jer se uglavnom konzumira u veoma malim količinama zbog svojih izuzetno visokih mikronutrijenata (vitamini i minerali).

Kada biste jedino nju konzumirali, verovatno biste ostali uskraćeni za neophodne makronutrijente (proteini, masti i ugljeni hidrati). Time biste svom organizmu naneli više štete nego koristi, zbog čega je neophodno da je kombinujete sa ostalim zdravim namirnicama (voće, povrće, žitarice i orašasti plodovi), jer jedino u tom slučaju može delovati poput leka.

Da biste ostvarili maksimalnu dobit od konzumiranja superhrane, takođe, je neophodno da vodite računa o njenom preporučenom dnevnom unosu i unositi je dovoljno dugo da biste postigli željeni efekat.

 

Koja superhrana najviše doprinosi Vašem zdravlju?

Sledeće organske namirnice, s obzirom da obiluju izuzetno vrednim sastojcima (esencijalne masne kiseline, minerali, vitamini, esencijalne aminokiseline i antioksidansi), a ujedno ne sadrže nikakve štetne materije (toksini, hormoni, aditivi, pesticidi, hemikalije, boje za hranu itd.), mogu imati najbolji uticaj na Vaše zdravlje:

 

1. HLORELA

Najvažniji pigment u hloreli je svakako hlorofil, po kome je i dobila svoj naziv. On je sličan hemoglobinu, proteinu koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima, i kao takav prenosi kiseonik i daje potrebnu energiju Vašem telu. Studije su, takođe, pokazale da hlorela ima sledeća pozitivna dejstva:

⇒ čisti organizam od teških metala,
⇒ štiti organizam od štetnog uticaja zračenja i hemoterapije,
⇒ jača imuni sistem,
⇒ ubrzava metabolizam i podstiče mršavljenje,
⇒ podmlađuje,
⇒ snižava nivo holesterola,
⇒ snižava nivo šećera u krvi i
⇒ pomaže u borbi protiv raka.

Preporučeni dnevni unos je 5-15g. Najbolje je krenuti sa malom količinom hlorele i postepeno je povećavati do preporučene, ili količine koja Vama najviše odgovara u zavisnosti od Vašeg načina života i dnevnih aktivnosti koje praktikujete.

 

2. SPIRULINA

Najvažniji pigment u spirulini je fikocijanin, koji stimuliše i jača imuni sistem. Naučna istraživanja su, takođe, pokazala da ostali sastojci u spirulini doprinose:

⇒ čišćenju organizma od teških metala,
⇒ eliminaciji kandide,
⇒ ublažavanju štetnih posledica HIV-a,
⇒ prevenciji raka,
⇒ smanjivanju krvnog pritiska,
⇒ smanjivanju holesterola,
⇒ prevenciji infarkta,
⇒ podizanju nivoa energije,
⇒ bržem mršavljenju,
⇒ ublažavanju problema sa sinusima i
⇒ zaštiti od nervnih bolesti.

Preporučeni dnevni unos je 5-15g. Najbolje je krenuti sa malom količinom hlorele i postepeno je povećavati do preporučene, ili količine koja Vama najviše odgovara u zavisnosti od Vašeg načina života i dnevnih aktivnosti koje praktikujete.

 

3. JEČMENA TRAVA

Usporava starenje i produžava životni vek. Prema naučnim istraživanjima ujedno i:

⇒ čisti organizam od teških metala,
⇒ jača imunitet,
⇒ sprečava rak,
⇒ štiti kožu od UV zračenja,
⇒ pomaže u borbi protiv zavisnosti i
⇒ ublažava simptome ulceroznog kolitisa.

Preporučeni dnevni unos je 10-15g.

 

4. PERUANSKA ZLATNA MAKA

Njena osnovna funkcija je regulisanje i uspostavljanje hormonalnog balansa celokupnog organizma, dok su rezultati istraživanja pokazali sledeće:

⇒ bori se protiv slobodnih radikala koji uzrokuju rak,
⇒ podiže nivo energije i popravlja raspoloženje,
⇒ poboljšava koncentraciju i memoriju,
⇒ poboljšava seksualno zdravlje žena,
⇒ reguliše nivo estrogena i
⇒ povećava potenciju i plodnost kod muškaraca.

Preporučeni dnevni unos je 10-15g.

 

5. MORINGA

Ima snažno antiupalno dejstvo. Na taj način smanjuje rizik od raznih hroničnih bolesti. Studije su, takođe, pokazale da:

balansira nivo šećera u krvi i pomaže u borbi protiv dijabetesa,
balansira hormone i usporava efekte starenja,
poboljšava zdravlje digestivnog sistema,
poboljšava nervne funkcije,
popravlja raspoloženje i
štiti i neguje kožu.

Preporučeni dnevni unos je 3g.

 

6. SIROVI KAKAO

Ova čudesna biljka sadrži stimulans teobromin, koji je za nas vrlo značajan, jer ima diuretičko, stimulirajuće, ali i opuštajuće dejstvo. Kakao zapravo podstiče mozak na stvaranje endorfina, što dovodi do opuštanja i otklanjanja stresa i bola. Takođe, stimuliše i lučenje dopamina i serotonina, koji podižu nivo raspoloženja. Zbog toga ljudi skloni depresiji jedu ogromne količine čokolade. Pored navedenih, studije su pokazale i sledeće prednosti kakaa:

⇒ poboljšava mišićnu strukturu i nervne funkcije,
⇒ podstiče gubljenje kilograma,
⇒ sprečava anemiju,
⇒ smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti,
⇒ leči dijareju i
⇒ popravlja raspoloženje.

Preporučeni dnevni unos je do 20g. Najbolje je krenuti sa jednom čajnom kašičicom kakaa (oko 5g) i postepeno povećavati do preporučene, ili količine koja Vama najviše odgovara u zavisnosti od Vašeg načina života i dnevnih aktivnosti koje praktikujete.

 

7. AŠVAGANDA

Sadrži preko 35 biološki aktivnih hemijskih sastojaka: jedinstvene alkaloide, steroidne laktone, saponine i analoide. Koren ašvagande je, takođe, bogat gvožđem. Naučne studije su pokazale da:

⇒ pomaže u borbi protiv stresa, anksioznosti i depresije,
⇒ poboljšava rad štitne žlezde,

⇒ ublažava zamor nadbubrežne žlezde,
⇒ smanjuje degeneraciju ćelija mozga,
⇒ poboljšava pamćenje,
⇒ balansira nivo šećera u krvi,
⇒ pomaže u borbi protiv raka,
⇒ prirodno jača imuni sistem,
⇒ povećava fizičku izdržljivost,
⇒ doprinosi povećanju snage i mišićne mase,
⇒ poboljšava seksualne funkcije i plodnost.

Preporučeni dnevni unos je 5g.

 

8. KOKOSOVO ULJE

Do danas ima preko 1.500 studija koje pokazuju da je ono jedno od najzdravijih namirnica na svetu, a evo i zbog čega:

pomaže u lečenju Alchajmerove bolesti,
⇒ sprečava kardiovaskularne bolesti,
štiti jetru,
smanjuje upale i artritis,
štiti od kancera,
⇒ poboljšava imuni sistem,
⇒ poboljšava pamćenje,
⇒ podiže nivo energije,
⇒ poboljšava varenje,
čini kožu zdravom i lepom,
štiti zube,
⇒ sprečava nastanak osteoporoze,
⇒ podstiče mršavljenje,
⇒ leči kandidu,
⇒ bori se protiv slobodnih radikala i
⇒ uspostavlja hormonalni balans.

Preporučeni dnevni unos je do 10g.

 

9. GOJI BOBICE

Smatraju se odličnom hranom za revitalizaciju organizma i usporavanje procesa starenja, jer u svojih 100g sadrže 4.310 jedinica na ORAC skali, koja meri antioksidacijska svojstva hrane. Dok preporučena dnevna upotreba iznosi optimalnih 3.000-5.000 jedinica za adekvatnu antioksidativnu protekciju i balans. Studije su, takođe, pokazale da:

jačaju imuni sistem,
pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji uzrokuju rak,
čine kožu zdravom i lepom,
štite vid,
smanjuju nivo šećera u krvi i štite od dijabetesa,
od
lične su za zdravo mršavljenje,
štite jetru,
povećavaju potenciju i plod
nost kod muškaraca i
podižu nivo energije i opšte raspoloženje.

Preporučeni dnevni unos sušenih goji bobica je 10-30g. Za više informacija o goji bobicama pročitajte ovaj članak “Goji bobice: Zdrava hrana kao lek”.

 

10. KONOPLJIN PROTEIN

Sadrži kompletan lanac svih aminokiselina, uključujući i 9 esencijalnih, koje ljudsko telo ne može samo proizvesti, odnosno sintetisati. Takođe, sadrži omega-3 i omega-6 masne kiseline u idealnom balansu. Naučne studije su pokazale da:

povećava unos proteina,
poboljšava zdravlje srca,
smanjuje rizik od osteoporoze,
čisti debelo crevo,
pospešuje gubitak kilograma i
jača imuni sistem.

Preporučeni dnevni unos je 30-60g.

 

11. KONOPLJINO SEME

Seme industrijske konoplje sadrži samo u tragovima THC i, za razliku od marihuane, potpuno je bezbedno, zdravo i legalno, a evo i zbog čega:

pomaže u lečenju artritisa,
⇒ podstiče gubljenje težine,
poboljšava varenje,
čini kožu zdravom i lepom,
pomaže u borbi protiv raka i
sprečava kardiovaskularne bolesti.

Preporučeni dnevni unos je do 30g.

 

12. CHIA SEMENKE

Predstavljaju odličan prirodni izvor omega-3 masnih kiselina, dok su rezultati istraživanja pokazali da:

pomažu u borbi protiv slobodnih radikala,
⇒ poboljšavaju varenje,
podstiču mršavljenje,

⇒ štite srce,
⇒ pomažu u borbi protiv dijabetesa,
podižu nivo energije,
⇒ jačaju kosti,
grade mišić i
pomažu u borbi protiv raka.

Preporučeni dnevni unos je do 20g.

 

13. LANENO SEME

Predstavlja najbolji prirodni izvor omega-3 masnih kiselina i studije su, takođe, pokazale da:

čini kožu zdravom i lepom,

štiti organizam od slobodnih radikala,
⇒ poboljšava varenje,
⇒ pomaže prevenciji raka,
⇒ podstiče mršavljenje,
⇒ poboljšava simptome menopauze,
⇒ štiti od osteporoze i
⇒ štiti od hormonalnog disbalansa.

Preporučeni dnevni unos je do 10g za žene, a do 5g za muškarce!

 

Da li superhrana mora biti skupa?

Pored svih nabrojanih zdravstvenih koristi od superhrane, nekim ljudima i dalje predstavlja problem njena visoka cena. Veruju da je isplativije potrošiti novac na neki “jeftiniji” način ishrane, a da će brinuti o svom zdravlju onda kada budu bolesni.

Svakako da ovakav način razmišljanja ne predstavlja baš najbolje rešenje, jer je zdravlje moguće sačuvati samo onda kad ga imamo, a ne kada ga izgubimo, jer tada nećemo ni imati šta više da čuvamo. Zbog toga bi najmudrije bilo da vodimo računa o svom zdravlju na vreme, tako što ćemo pravilno kombinovati navedenu superhranu sa ostalom zdravom hranom (voće, povrće, žitarice i orašasti plodovi), kao i ostalim zdravim navikama. Za više informacija pročitajte ovaj članak “10 životnih pravila: Kako sačuvati zdravlje”.

Međutim, da li je superhrana stvarno toliko skupa kao što se mnogim ljudima čini? Da bismo dobili željeni odgovor na postavljeno pitanje, izračunaćemo koliko bi Vas koštala svaka navedena superhrana po danu.

Tabela 1: Cena superhrane po danu na osnovu njenog prosečnog dnevnog unosa

*Sve cene superhrane su preuzete sa zvaničnog sajta zdravaprica.com. Jedino se cene za chia semenke nemlevene i laneno seme nemleveno nalaze na ovom linku.

Nakon svega što smo naveli, da li Vam superhrana i dalje deluje skupo? Možda trenutno nemate novca da priuštite sebi organsku hlorelu u prahu, ali sigurno imate 1-2 dinara dnevno da častite sebe izuzetno zdravim lanenim semenom. Možda niste znali da unošenjem samo 10g ovog semena možete zadovoljiti preporučeni dnevni unos omega-3 masnih kiselina koji iznosi oko 3.000 mg!

 

Gde se može povoljno kupiti kvalitetna superhrana u Srbiji?

Na ovom linku možete pogledati bogatu ponudu superhrane koju smo navodili u tekstu. Ona se prodaje po istim cenama koje smo naveli u tabeli, a uglavnom je možete naručiti i po dosta nižim cenama ako je određeni proizvod trenutno na akciji.

Za svu organsku superhranu, koju nabavljamo van naše zemlje, posedujemo i odgovarajuće sertifikate, koje možete pronaći u opisu datih proizvoda. Ako budete imali bilo kakvih pitanja u vezi superhrane koju prodajemo, možete nas slobodno kontaktirati putem našeg kontakta.

 

5/5 (3)

Ocene

Članak je objavljen u kategoriji Ishrana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *