Goji bobice: Top 9 zdravstvenih benefita

Goji bobice

Goji bobice postaju sve popularnije, čak i na našim prostorima. U ovom članku možete saznati:

✅ šta su goji bobice,
✅ šta ih čini superhranom,
✅ koje su njihove nutritivne vrednosti,
✅ koja su njihova lekovita svojstva,
✅ koja su njihova potencijalna neželjena dejstva,
✅ kako se koriste i
✅ gde se mogu povoljno kupiti u Srbiji.

 

Šta su goji bobice?

Goji bobice (lat. Lycium barbarum) su lekovite biljke poreklom sa Tibeta, koje se koriste u tradicionalnoj kineskoj medicini preko 2.000 godina. One su čak spomenute u kineskoj drevnoj knjizi „Shen Nong Ben Cao Jing“, koja detaljno objašnjava medicinsko i poljoprivredno znanje mitskog kineskog cara Shen Nong-a. To je ujedno i najstarija knjiga o postojanju kineskih biljaka.

Iako se hiljadama godina tradicionalno koriste u Kini, goji bobice su tek odnedavno dobile svoje zasluženo mesto na svetskom tržištu. Od tog trenutka njihova popularnost svakim danom raste, jer je sve više naučnih istraživanja koja konstantno potvrđuju ono što su Tibetanci vekovima znali da goji bobice zaista mogu lečiti oči, jetru i neplodnost. Zbog toga su i sa razlogom svrstane u tzv. superhranu.

Za više informacija o tzv. superhrani, obavezno pročitajte sledeći članak: “Top 10 superhrana koje mogu imati dejstvo leka.”

 

Šta ih čini superhranom?

Goji bobice predstavljaju bogat izvor antioksidanasa (vitamini A, C i E), te se smatraju odličnom hranom za revitalizaciju organizma i usporavanje procesa starenja. Prema zvaničnom sajtu USDA, u svojih 100g sadrže 3.290 jedinica na ORAC skali. Ova skala zapravo meri antioksidativna svojstva hrane i što je veći broj jedinica na njoj, to je veća antioksidativna snaga neke hrane.

Potrebno je svakodnevno uneti optimalnih 3.000-5.000 jedinica za adekvatnu antioksidativnu protekciju i balans, zbog čega goji bobice predstavljaju odličan izvor zaštite. Poređenja radi, jabuka ima ORAC skor od 2.568 jedinica, suvo grožđe od 3.406, borovnice od 4.669, a seme nara od 4.479. Kao što možete videti, sve su to dobri izvori antioksidanasa, ali ono što goji bobice zapravo izdvaja od svog ostalog voća su iznenađujuće velike količine aminokiselina iz kojih se grade proteini.

Goji bobice sadrže 8 esencijalnih aminokiselina, koje naš organizam
ne može stvoriti sam, već se moraju uneti kroz hranu. 

Goji bobice, takođe, sadrže i mnoge važne minerale (kalcijum, gvožđe, natrijum, kalijum, selen, cink i fosfor), nezasićene masne kiseline (alfa-linolenska i linolna kiselina) i pigmente (5 vrsta karotenoida – lutein, beta-karoten, kriptoksantin, zeaksantin i likopen), uz veoma nisku kalorijsku vrednost i masti.

Goji bobice sadrže više beta-karotena od šargarepe i više gvožđa od spanaća i soje!

Međutim, to nije sve – ove čudesne bobice su izuzetno bogate vlaknima i polisaharidima, odnosno dugim lancima ugljenih hidrata koji imaju važnu ulogu u smanjivanju šećera u krvi, ali će šećer u krvi pokrenuti polako, što će smanjiti rizik od naglog pada šećera.

Još jedna njihova prednost, koju bi svakako trebalo uzeti u razmatranje, je njihova pogodnost. One se kupuju u tako malom pakovanju, koje je za neke ljude mnogo lakše pojesti i uneti velike količine hranljivih materija, nego što bi želeli da jedu po nekoliko većih komada voća npr. pomorandže.

 

Koje su njihove nutritivne vrednosti?

Tabela 1: Nutritivne vrednosti sušenih goji bobica na 100g

 Nutrijent Iznos % Dnevni unos
 Energetska vrednost: 349 kcal  
 Ukupne masti: 0,39 g 1%
 Ukupni ugljeni hidrati: 77,06 g 26%
 – od kojih je šećer: 45,61g  
 Vlakna: 13,0 g 52%
 Proteini: 14,26 g 29%
 Kalcijum: 190 mg 19%
 Gvožđe: 6,80 mg 38%
 Natrijum: 298 mg 13%
 Vitamin A: 26.822 IU 536%
 Vitamin C: 81% 81%

*Sve nutritivne vrednosti su preuzete sa zvaničnog sajta USDA.

 

Koja su njihova lekovita svojstva?

Pored mnogobrojnih zdravstvenih prednosti koje vam mogu pružiti goji bobice, naučna istraživanja su potvrdila sledećih 9:

1. Jačaju imuni sistem

Kao i većina superhrane, goji bobice predstavljaju odličan izvor antioksidanata, koji su ključni za izgradnju imuniteta i sprečavanje prehlada. Nekoliko kliničkih studija, koje su rađene na zdravim ispitanicima, pokazuju da konzumiranje sokova od goji bobica poboljšava opšte stanje organizma i imunološke funkcije.

2. Bore se protiv slobodnih radikala koji uzrokuju rak

Antioksidanti goji bobica, takođe, sprečavaju ozbiljne hronične bolesti poput raka i neurodegenerativnih bolesti u koje spadaju Alchajmerova i Parkinsonova bolest. Oni se zapravo bore, smanjuju i popravljaju oštećenja ćelija koja su posledica upale i oksidativnog stresa iz slobodnih radikala i na taj način sprečavaju verovatnoću razvoja kancerogenog tumora.

Rezultati ove studije su potvrdili da kontinuirano korišćenje goji soka pomaže u sprečavanju ili smanjenju uslova vezanih za slobodne radikale, dok sledeće studije pokazuju da polisaharidi goji bobica uzrokuju smrt ćelija raka i poboljšavaju simptome kod Alchajmerove bolesti, jer podstiču stvaranje novih nervnih ćelija u hipokampusu i subventikularnoj zoni, poboljšavajući pritom učenje i pamćenje.

3. Čine kožu zdravom i lepom

Goji bobice predstavljaju bogat izvor beta-karotena i vitamina C, koji najviše doprinose zdravoj i lepoj koži, pa čak i deluju kao prirodni tretman karcinoma kože. Rezultati ove studije su pokazali da pijenje 5% goji soka pruža značajnu zaštitu protiv peroksidacije lipida indukovane UV zračenjem.

Peroksidacija lipida je proces stvaranja slobodnih radikala iz masti koje su podvrgnute razlaganju. Ista studija, takođe, ukazuju na to da potrošnja goji soka pruža dodatnu zaštitu osetljivim ljudima, koji su podložni karcinomu kože i drugim poremećajima kože (hipo/hiperpigmentacija kože, akne, bore). Zbog toga su ove bobice odličan izbor u borbi protiv starenja.

4. Štite vid

Goji bobice sadrže visok nivo zeaksantina, koji najviše doprinosi zdravlju očiju, zbog čega ih često nazivaju „vitaminima za oči“. Ova studija pokazuje da su zdravi stariji ljudi, koji su se svakodnevno hranili goji bobicama u trajanju od 90 dana, imali veću zaštitu od hipopigmentacije i makularne degeneracije, koja najčešće dovodi do gubitka vida u starosti. Makularna degeneracija predstavlja propadanje žute mrlje (makule) koja je zadužena za centralni vid i razlikovanje detalja.

Rezultati drugih studija pokazuju da goji bobice štite retinalne ganglionske ćelije od glaukoma koji, takođe, može uzrokovati slepilo.

5. Smanjuju nivo šećera u krvi i štite od dijabetesa

Goji bobice sadrže polisaharide, odnosno duge lance ugljenih hidrata koji imaju važnu ulogu u smanjenju šećera u krvi. Ova studija potvrđuje njihovo anti-hipertenzivno dejstvo, dok sledeća studija pokazuje njihovu značajnu ulogu u lečenju dijabetesa tipa 2. Konstantno uzimanje goji bobica tokom 3 meseca značajno je smanjilo nivo glukoze u serumu, uz istovremeno povećanje insulina. Oboleli ispitanici su istovremeno imali povećan nivo dobrog holesterola u krvi, zbog čega goji bobice predstavljaju odličan prirodni tretman u lečenju dijabetesa tipa 2.

Potrebno je napomenuti da goji bobice mogu imati nuspojave kada se koriste u kombinaciji sa antidijabetskim lekovima, pogotovu ako vam je šećer u krvi već snižen.

6. Odlične su za zdravo mršavljenje

Niskokalorične goji bobice s visokim sadržajem vlakana mogu vam pomoći da održite normalnu telesnu težinu ili da izgubite neželjene kilograme, jer dijetetska vlakna dovode do sitosti i sprečavaju nekontrolisano jedenje.

Rezultati ove studije, takođe, potvrđuju da su goji bobice odličan izbor za mršavljenje, jer mogu povećati brzinu metabolizma i smanjiti obim struka kod osoba sa prekomernom težinom.

7. Štite jetru

U tradicionalnoj kineskoj medicini se goji bobice koriste za obnavljanje vitalnosti, snage i blagostanja jetre, dok ova studija zaista potvrđuje njihove hepatoprotektivne i antioksidativne efekte. Postoje i druge studije koje, takođe, potvrđuju da polisaharidi goji bobica zaista štite jetru od raznih povreda.

8. Povećavaju potenciju i plodnost kod muškaraca

Kineska medicina, takođe, preporučuje goji bobice i za lečenje muške neplodnosti, jer se tradicionalno veruje da one povećavaju broj spermatozoida i vitalnost sperme. Ova studija je zaista potvrdila njihovu efikasnost u borbi protiv muške neplodnosti, jer su polisaharidi goji bobica uspeli da povećaju kvalitet, kvantitet i pokretljivost sperme, uz istovremeno poboljšanje seksualnih performansi.

9. Podižu nivo energije i opšte raspoloženje

Zbog svega što smo naveli, sasvim je prirodno očekivati da goji bobice imaju pozitivan efekat na opšte stanje organizma. Rezultati ove studije su upravo to i potvrdili, jer konzumiranje goji bobica tokom 15 dana obezbeđuje sledeće prednosti: povećavaju nivo energijе, sportske performanse, kvalitet spavanja, lakoću buđenja, usredsređenost na aktivnosti, mentalnu oštrinu, smirenost i osećaj zdravlja, zadovoljstva i sreće, uz značajno smanjenje umora i stresa. Sledeća studija, koja je rađena na starijim ispitanicima, takođe potvrđuje ove rezultate.

„Neka ti hrana bude lek i neka ti lek bude hrana.“ (Hipokrat)

 

Koja su njihova potencijalna neželjena dejstva?

Preporučeni dnevni unos sušenih goji bobica iznosi 10-30 grama na dan, što je približno jedna manja šaka. Ako se budete pridržavali preporučene dnevne količine, neželjeni efekti će svakako izostati i moćićete da uživate sve prednosti goji bobica. Međutim, potrebno je obratiti posebnu pažnju na sledeće stvari:

⚠ Ljudi koji koriste goji bobice u kombinaciji sa antikoagulansima, odnosno lekovima protiv zgrušavanja krvi, mogu imati negativnu reakciju. Ova studija dokazuje negativno dejstvo varfarina sa goji bobicama. Isti slučaj važi i za antidijabetike, jer je naučno dokazano da goji bobice mogu prirodno sniziti krvni pritisak, što je inače glavna odlika ovih lekova.

⚠ Goji bobice, takođe, mogu smanjiti nivo krvnog pritiska ako se konzumiraju u većim količinama od preporučene.

⚠ Prekomerno uzimanje goji bobica može Vas učiniti i hiperaktivnim i nemirnim, jer je naučno dokazano da podižu nivo energije. Zbog toga je poželjno da ih uzimate samo preko dana.

⚠ Što se tiče alergija, goji bobice nisu uobičajni alergeni i pogodni su za decu, ali ako imate poznate alergije na druge bobice, treba biti oprezan sa njihovim konzumiranjem.

⚠ Goji bobice sadrže selen u velikim količinama koji može uticati na rast fetusa. Zbog toga se preporučuje njihov smanjeni unos u trudnoći.

⚠ Na Internetu ćete možda pronaći da goji bobice mogu dovesti do ozbiljnih neželjenih efekata poput vrtoglavice, zamućenog vida, pa čak i halucinacija ako se uzimaju u prekomernim količinama, jer sadrže atropin u dobrim količinama. Iako je sve to tačno, potrebno je ipak napomenuti da se moraju uneti baš ogromne količine ovih bobica da bi uopšte došlo do neželjenih nuspojava. Kao što ova studija pokazuje, goji bobice sadrže atropin u onim količinama koje su daleko ispod nivoa toksičnosti.

 

Kako se koriste?

Goji bobice imaju slatki, blago kiseli ukus, te ih možete konzumirati kao zdrave grickalice ili ih kombinovati uz druge namirnice (žitarice, musli, jogurte, pudinge, voćne sokove ili orašaste plodove). Odlične su za pripremu raznih zdravih poslastica, čije recepte možete pročitati u nastavku.

Super obrok

Sastojci:
– 2/3 šolje mlevenih chia semenki
– 1/3 šolje mlevenog lanenog semena
– 0,5l vode
– 2 supene kašike suncokretovog semena
– 2 supene kašike pečene golice
– 2 supene kašike badema
– 15g rogača
– 5g organskog sirovog kakao praha
– 10g organskog trščanog šećera
– 2 banane
– puna šaka sušenih goji bobica

Priprema: Sipati mleveno čia i laneno seme u vodu i mešati dok ne dobijete sjedinjenu smesu. Zatim dodati ostale sastojke, osim banana i godži bobica, i dobro promešati smesu. Preko naređati seckane banane i goji bobice i možete uživati u obroku.

Napomena: Ovaj obrok je najbolje pojesti u paru, a možete i prepoloviti mere ako vam je puno.

Raw ultra energy

Sastojci:
– 5g organske guarane u prahu

– 5g organske peruanske make u prahu
– 10g organskog sirovog kakaa u prahu
– 30g sušenih goji bobica
– 10g mlevenih chia semenki
– šolja organskog mlevenog konopljinog semena
– 3 šolje vode
– 5 prirodne urme
– supena kašika organskog trščanog šećera

Priprema: Sve sastojke staviti u blender i miksati dok se svi sastojci maksimalno ne usitne.

Napomena: Smoothie (smuti) je napravljen za najmanje dve osobe.

Zdravi mafini preliveni čokoladnim prelivom

Sastojci za fil:
– 250g samlevenih ovsenih pahuljica
– 3 supene kašike mlevenih chia semenki
– 3/4 čaše vode
– sok od velike isceđene pomorandže
– 50g sušenih goji bobica

Sastojci za preliv:
– 1dl vode
– 3 supene kašike mlevenog rogača

– supena kašika organskog sirovog kakao praha
– 2 supene kašike prirodnog zaslađivača
– 2 supene kašike nerafinisanog kokosovog ulja

Priprema: Izmešati lan sa vodom kako bi dobili vezivnu smesu. Nakon 10-ak minuta sjedinite sve sastojke za fil i dobijenu smesu izlijte u modele za mafine. Ako vam se model lepi, premažite ga nekim uljem ili još bolje – koristite papirne korpice za mafine. Mafine peći oko pola sata na 180 stepeni, u zavisnosti od šporeta. Za to vreme napravite preliv od svih navedenih sastojka, koji ćete preliti preko mafina kada budu gotovi.

Napomena: Preliv se dodaje tek na kraju, kada mafini budu skoro pa ohlađeni, jer na taj način čuvate sve nutritivne vrednosti bogatog organskog kakaa.

 

Gde se mogu povoljno kupiti u Srbiji?

Na prostorima van Kine goji bobice se najčešće mogu naći u sušenom obliku, jer su veoma osetljive na transport i imaju kratak rok trajanja. Zbog toga se i u Srbiji najčešće mogu kupiti sušene goji bobice, koje možete već sada poručiti na ovom linku po veoma povoljnoj ceni. Prosečni dnevni unos (10-30g) bi vas koštao u proseku 45 dinara.

5/5 (3)

Ocene

Članak je objavljen u kategoriji Ishrana.

5 thoughts on “Goji bobice: Top 9 zdravstvenih benefita

  • Zdrava Priča says:

   Pozdrav Aleksandre,
   Nisam uspeo da nađem nijedno istraživanje koje povezuje hormon rasta sa goji bobicama. Pre nekoliko godina sam naleteo na tu tvrdnju u opisu nekog soka od goji bobica. I još tada mi je to bilo čudno, pa sam proverio i nisam uspeo da nađem nijedno istraživanje koje to potvrđuje.

   Ne kažem da je to laž, ali bilo bi dobro da ti koji iznose tu informaciju potvrde svoju tvrdnju bar nekim naučnim istraživanjem. Ukoliko dođete do toga, ali čisto sumnjam, obavezno mi prosledite da pogledam.

   Što se tiče samih goji bobica, one su svakako veoma zdrava namirnica i prebogate su vitaminom A.

 1. Dejan says:

  Godži sadrži otrov solanin alkaloid. Da li se kuvanjem i pravljenjem džema, on gubi. I koliko se dnevno sme pojesti svežih crnih godži bobica ?

  • Zdrava Priča says:

   Sadrži i toksin atropine ali se godži ne konzumiraju u velikim porcijama, tako da su, u tom slučaju, bezbedne. Dovoljno je 20-30g dnevno da zadovlji dnevni unos vitamina A i nema potrebe konzumirati ih više od toga.

 2. Pingback: Godži bobice: Top 9 zdravstvenih benefita - Kuhinja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.